HMPE machineonderdelen voor de voedingsindustrie

Onze klant is een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van machines voor de voedingsindustrie. Zij maken innovatieve en arbeidsbesparende vulmachines, brochettemachines, hamburgervormers en gehaktballenmachines voor zowel de kleine ondernemer en KMO als voor de grote voedingsbedrijven.

Omdat de voedingsindustrie strenge regels oplegt voor alle materialen die rechtstreeks in contact komen met voedingsmiddelen, was  het bedrijf op zoek naar een materiaal dat aan deze regelgeving voldoet en dat tegelijkertijd duurzaam en eenvoudig reinigbaar is.  

Met deze vraag kwamen zij bij Vink Bewerkt Product terecht. Na enkele verkennende gesprekken werd duidelijk dat de oplossing lag in het slijtvaste materiaal HMPE. HMPE heeft een moleculair gewicht van ~ 500.000 g/mol. 

Ten opzichte van standaard PE-HD heeft de HMPE 500 uitvoering een veel betere slijt- en slagvastheid. HMPE is bovendien vochtafstotend, volledig goedgekeurd voor direct contact met levensmiddelen volgens de geldende 10/2011 wetgeving, hecht niet aan en heeft  een lage wrijvingscoëfficiënt. Bijgevolg is het een ideaal materiaal voor toepassingen in de voedingsindustrie. 

Samen met de klant werden de eerste ontwerpen en prototypes uitgewerkt voor alle onderdelen die in  contact komen met het vlees. Het resultaat was een succes zodat nu alle hamburgerplateaus, satévullers en gehaktbalvormer uit HMPE plaatmatertiaal gedraaid en gefreesd worden.

Hulp nodig?

Onze experts helpen u graag verder.

Back to top